Zamiast sera biorę gęsty skyr i smażę lekkie placuszki. Znikają szybciej niż syrniki

Dodano:
Syrniczki bez sera Źródło: Pixabay / DesignScape
Pyszne nabiałowe placuszki robię na bazie gęstego fermentowanego produktu mlecznego, który nie ma grama tłuszczu. Skyrniczki na jogurcie islandzkim mają wspaniały smak i lekką konystencję, a przy tym niewiele kalorii.

Tradycyjne syrniki to placuszki z twarogu i mąki, popularnością cieszy się też wariant z serkiem wiejskim. Ja robię je całkiem bez sera, zastępując go najgęściejszym jogurtem. Wybieram skyr, który jest produkowany z odtłuszczonego mleka i obfituje w białko. Skyrniki z jego dodatkiem są odżywcze i sycą na długo, a jednocześnie świetnie smakują.

Jak zrobić lekkie syrniczki ze skyru?

Nie ma tu wielkiej filozofii, bo wystarczy połączyć składniki w dowolnej kolejności. Masa jest nieco rzadsza niż w oryginale, ale smaży się tak samo dobrze. Ma jednak nawet o połowę tłuszczu mniej i niemal tyle samo białka, co wersje serowe, czyli około 4 gramy w sztuce. Do ciasta na skyrniczki nie dokładam cukru ani dodatków słodzących, bo jem je ze syropami, konfiturami albo świeżymi owocami, bądź łączę z produktami wytrawnymi.

By przyspieszyć przygotowanie tej przekąski, używam równocześnie dwóch patelni – na pierwszej rumienię ją z jednej strony, a na drugiej przypiekam na odwrocie.

Przepis: Syrniczki ze skyru

Pyszne placuszki jak syrniki na bazie jogurtu islandzkiego.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Rosyjska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
74 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g gęstego skyru 0% tłuszczu
  • 2 jajka
  • 2 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie ciastaPrzesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj skyr, jajka, łyżkę oleju i ekstrakt waniliowy. Dokładnie połącz składniki.
  2. SmażenieRozgrzej patelnię z resztą oleju, nakładaj okrągłe porcje ciasta i smaż na dwóch patelniach po 2-4 minuty na stronę, aż placuszki będą zestalone i przyrumienione.

Serniczki bez twarogu i serka wiejskiego – wskazówki

Masę na nie można uszykować również z innych serów niż w klasycznym przepisie. Zamiennikiem może być między innymi ricotta, która dzięki wyższej zawartości tłuszczu zapewnia śmietankowy smak i kremową konsystencję syrniczków. By były bardziej zwięzłe, zwiększam ilość mąki w cieście do 120 gramów i dosypuje łyżkę skrobi ziemniaczanej. Taki placuszek dostarcza już 83 kalorie.

Alternatywą jest ponadto użycie pełnotłustego kremowego serka, z którym syrniczki wychodzą niezwykle gładkie. W przepisie biorę wtedy tylko jedno jajko i 130 g mąki pszennej. Serniczek ma podobna kaloryczność, co ten z ricottą.

Do ciasta można dodać otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy zamiast wanilii, a w słodszej, bardziej kalorycznej wersji dołożyć skórkę kandyzowaną lub lekko namoczone rodzynki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...